De ce suntem, de fapt, stresați?
De ce suntem, de fapt, stresați?
Imaginați-vă că jonglați cu 7 bile.
Este o întreprindere dificilă care necesită îndemânare, concentrare, calm și auto-control pentru că a jongla chiar și cu trei bile nu este ușor.
Gândiți-vă că cele 7 bile sunt:
-
cariera voastră
-
finanțele voastre
-
sănătatea mintală și fizică
-
prietenii
-
familia
-
spiritualitatea pe care o mărturisiți și o practicați și
-
distracția sau acele activități care vă plac și vă relaxează. Adică viața voastră.
Unele dintre aceste bile sunt din cristal, celelalte sunt din cauciuc. Voi nu știți care sunt din cristal și care sunt din cauciuc. Stați în picioare, pe o suprafață din beton și jonglați cu bilele. Sunteți atenți să nu scăpați mai ales cariera, banii și poate distracția. Astfel că atenția nu este distribuită la fel și celorlalte bile, care pot cădea. Dacă bilele care cad sunt din cauciuc, ele vor sări înapoi și le puteți prelua în jonglerie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă sunt din cristal, se vor sparge și veți avea mai puține bile în joc. Oricare bilă poate fi din cristal și se poate sparge – sănătatea, familia, prietenii, spiritualitatea… Nu știm care va cădea și se va sparge…
Ne trezim că avem mai puține „bile” și viața noastră este mai săracă și mai stresantă. De ce? Ce putem face? Răspunsul este banal de simplu – să ne organizăm timpul pentru a-l folosi eficient și eficace și a-l distribui fiecărei bile în parte. Sigur că nu ne putem vedea cu prietenii în fiecare zi, însă putem să stabilim două zile pe lună când vom avea activități comune cu ei, adăugând aici și distracția. Unele bile, precum cariera, vor fi abordate zilnic, la fel familia, spiritualitatea și finanțele. Important este modul în care acordăm fiecărei bile timpul său, ieșind astfel din zona de stres cauzată de lipsa timpului.
În mic, la fel se întâmplă în fiecare zi, când lipsa organizării, a coordonării activităților de la serviciu poate genera stres, principala „cauză” găsită fiind lipsa timpului și nu organizarea sa precară.
Prevenirea și tratamentul stresului în viziunea acestui concept înseamnă să ne stabilim obiective care direcționează folosirea celor 7 bile (care funcționează ca valori personale) și planificarea acțiunilor care să ducă la realizarea obiectivelor, pe termen scurt, mediu și lung. Un pas important este diagnosticarea zonelor care provoacă stres, deoarece lipsa timpului se poate manifesta în mai multe zone ale vieții, în același timp. De aici, va rezulta un plan coerent pentru prevenirea și rezolvarea stresului în viața voastră.
Un atelier/curs cu impact asupra vieții voastre de acum înainte vă va ajuta să descoperiți stresorii din viața voastră, să-i îndepărtați și/sau să-i țineți sub control, să vă planificați viața să se desfășoare cum doriți voi, să învățați metode care să vă ajute la relaxare pe lungă durată astfel încât să vă bucurați de fiecare zi. De asemenea, planificarea unei zile de lucru, a unei săptămâni sau a unei luni, vă va elibera de grija unor sarcini nerezolvate încă, la fel ca și modul în care puteți gestiona „hoții de timp”. Toate aceste realizări se pot obține doar în două zile, cu efecte durabile pentru următorii ani, la cursul TIME & STRESS Management.
Autor Nic Enache – Senior Trainer și Consultant Dynamic Learning
Foto credit www.pexels.com