Workshop Selectia candidatilor in functie de talent și motivaţiile intrinseci
DE CE PLEACĂ ANGAJAȚII LA SCURT TIMP DUPĂ CE AU SEMNAT CONTRACTUL DE MUNCĂ?
Vorbind de selectia candidatilor, Selectăm deseori candidați care se promovează foarte bine la interviu. Îi angajăm și descoperim în scurt timp că sunt demotivați și nu performează pe post. De multe ori dăm vina pe generație (X, Y, Z, Millenials, etc), pe managerul direct sau pe cei 100 de lei pe care și i-ar fi dorit în plus la salariu. Procedăm astfel, omițând faptul că talentele și motivațiile intrinseci ale candidatului nu se armonizează cu sarcinile postului.
În această perioadă, în care performanța în procesul de recrutare și selecție devine din ce în ce mai greu de atins, vă invităm la un workshop interactiv în care se va lucra individual și pe grupe mici (4-5 persoane). Veti participa la discuții de grup, teste, exerciții interactive, sesiuni practice.
În acest workshop vom lucra practic pe subiectele din agenda propusă, pentru a afla concret:
- Ce omitem să evaluăm?
- Cum să selectăm inteligent?
CE ABORDĂM ÎN ACEST WORKSHOP?
- Diferenţe ȋntre motivațiile intrinseci şi extrinseci ale candidatilor în procesul de Recrutare & Selecție
- Tipologii comportamentale care au la bază motivații nonfinanciare (realizarea/autodezvoltarea, socializarea/relaţionarea, puterea/influența, siguranţa/securitatea, etc)
- Care sunt motivațiile intrinseci și tipologiile comportamentale corespunzătoare
- Cum recunoaștem fiecare tipologie în procesul de recrutare a candidaților (din expresii verbale, manifestări nonverbale, puncte tari, limitări)
- Cum atragem candidatul potrivit pe postul corespunzător (în funcție de talente și motivațiile nonfinanciare identificate)
TRAINER | Iulian PENESCU
Iulian vine în sala de curs cu o bogată experiență în vânzări, negociere și management, leadership, împărtășind din experiența proprie. Analizează principiile psihologice ce stau la baza tranzacțiilor reușite, iar prin metodologia folosită îi ghidează pe cursanți în a descoperi propriul mod de abordare și modalități eficace de raportare la parteneri în interacțiunile de business.
A dezvoltat și susținut programe de training pentru echipe manageriale și angajați din diverse industrii:
Allevo, Adient Pitesti, Ploiesti, Craiova, Autoliv, Automobile Dacia Group Renault, Allianz Technology, Aplast, Aviva, Austrotherm, APT, Bekaert, Bosch, Bog’Art, Calsonic Kansei, Carpatcement, Cefin, Proiect Contaplus, Credit Europe Bank, EFD Induction, Donalam, Danone, Deichmann, Distrigaz Sud, DPD Pegasus, Ericsson, Erbașu, Electroputere Craiova, Electromagnetica, Electrogrup, Europapier, EximBank, Graal Medical, Garanti Bank, Ford Romania, Holcim, Honeywell, Humanic, Intact Media Group, Italoparts, Johnson Controls, Jw Marriott, LUKoil, Metigla, Millennium Bank, Metigla, Noriel, Omv-Petrom, Oracle, Oxigen Plus, Paralela 45, Pirelli, Phizer, Peugeot – Eurial Invest, Porsche, Ramada, Saint-Gobain, Strabag, Transfond, Terapia Ranbaxi,, Wolters Kluwer, Wavin, Zarea.
Recunoașteri profesionale:
- “Cel mai popular trainer al anului din companii de consultanță”, BusinessEdu Awards 2010
- Top 20 traineri L&D Survey, Learning Network 2019
- “Manager cu rezultate deosebite în dezvoltarea afacerii ” – AVIVA 2003
- “Primul agent pe țară “ la Conferința Națională de Vânzări AVIVA 2002
- Rezultate de top la Conferințele Naționale de Vânzări, ING 2000, 2001
Foto credit freepik.com
Course Features
- Lecture 0
- Quiz 0
- Duration 3 hours
- Skill level Toate nivelurile
- Students 200
- Assessments Yes