Puterea magică a improvizației
Motor…. Acțiune… Improvizație !
Viață mea s-a învârtit în ultimii treizeci și patru de ani cu toate vitezele, încadraturile, montajele, gusturile, mirosurile și senzațiile în jurul acestor cuvinte. Dacă ar fi să adaug și copilăria petrecută în teatru printre actori, regizori, pictori și sculptori, lângă Valentin Uritescu, actor consacrat și tată special, cu viziuni despre educație situate mult înaintea vremurilor sale, viziuni ce mi-au condimentat copilăria într-un mod liber, creator, nebunesc, paradisiac, atunci ar fi cincizeci de ani și mai bine, pe care vreau să îi împărtăsesc cu voi. Multe dintre exercițiile și tehnicile folosite în protocolul de față sunt inspirate din trăirile și experiențele mele de atunci.
Sunt Actor, Regizor, Scenarist, sunt Stunt Coordonator specializat în Coregrafia luptelor, Acrobație, Căderi combinate, Dinamica mișcării, Expresivitate corporală, Instructor de Kung Fu, NLP Practitioner, Points Of you Practitioner.
Am cincizeci și unu de ani. Vremurile s-au schimbat. Valorile s-au schimbat. Am avut o “revelație”. Trebuie să fac altceva de aici înainte.
Simt că trebuie să ajut oamenii pentru că oricum am făcut-o intuitiv de atâtea ori și atunci m-am simțit împlinit. Experiență mea profesională de peste treizeci de ani în Cinema, Teatru, Evenimente, Seriale, Emisiuni și Show-uri Tv o voi folosi acum ca Trainer într-un mod simplu, direct și eficient într-un stil inedit și spectaculos, aplicat cu mult umor Dezvoltării Personale în Traininguri, Workshop-uri și Teambuilding, unde cursanții experimentează realitatea prin situații, stări, emoții, trăiri, și acțiune descoperind părți ascunse din universului fabulous al SINELUI.
Am dezvoltat un proiect amplu “DYNAMIC PROTOCOL – STRATEGIA CHAPLIN” în care combin armonios tehnici și exerciții din: NLP, POINTS OF YOU, ACTORIE, EXPRESIVITATE CORPORALĂ, ARTE MARȚIALE, CINEMA, CASCADORIE, IMPROVIZAȚIE.
Dynamic Protocol e împărțit în trei module:
- Modulul CINE SUNT – DESCOPERĂ!
- Modulul CINE AȘ PUTEA FI – CONSTRUIEȘTE!
- ModululCINE ALEG SĂ FIU – INTEGREAZĂ!
O voce interioară mă călăuzește mereu:
Desprinde-te de ”Convențional”. Schimbă regulile “Jocului”. Sparge “Tiparele”. Scrie-ți “Rolul vieții”. Regizează-ți “Succesul”. Puterea este la Tine.
Universul s-a mișcat, coincidență sau nu. Eu sunt mai puternic și mai hotărât ca oricând. Dacă eu mă pot adapta și reinventa, atunci sigur îi pot convinge, în stilul meu, și pe alții:
Să viseze.. să acționeze.. să zboare liber spre FAPTA LOR.
Așa că, atât am de zis:
Motor… Acțiune… !!!
Aparținem Întregului din care ne-am întrupat că fiinte spontane, curioase și creatoare, dar educația primită ne-a încadrat în niște rame, tipare, șabloane, oferindu-ne de-a gata clișee cu care să gândim reproductive, prin imitație, folosindu-ne de experiențele trecute. Astfel, pentru a rezolva o problema, căutăm o soluție verificată în trecut.
Am fost educați să fim critici, deși gândirea critică ucide creativitatea. Judecăm imediat orice idee sau soluție nouă pentru că e mai simplu decât să venim cu idei noi. Avem tendința uneori morbidă de a simplifica lucrurile doar printr-o prima impresie care poate fi limitată sau superficială. Parcă privim prin țeava îngustă a subiectivității, a Ego-ului, și vedem doar perspectiva pe care ne-am impus-o deja, perspectivă ce determină modul în care percepem realitatea, căzând în capcana percepției lucrurilor din propriul punct de vedere.
Protocolul de față reprezintă o inedită alternativă de recreere şi dezvoltare personala, menită să detensioneze fizic şi psihic, să dezvolte controlul asupra corpului, toleranță, încrederea și respectul de sine.
Încurajează participanții să gândească productiv, să caute mereu idei inovatoare, soluții inedite pentru problemele ivite, să se întrebe în câte moduri pot privi o situație dată, cum o pot regândi sau câte soluții diferite pot găsi prin generarea aleatorie a unei multitudini de alternative din care să poată selecta cele mai bune idei. Vor învața să pună la îndoială crezuri, convingeri sau concepte limitatoare, să pună întrebări specifice, etc. Cu alte cuvinte, să fie creativi. Creativitatea implică devierea de la experiențele și soluțiile din trecut.
Cum am descoperit puterea magică a improvizației
În 1999 eram în pregătiri pentru serialul comico-parodic “Badegard”. Lucram frenetic la scenariu. Frenetic, pentru că trebuia să scriu și să aranjez imaginile dinamice din capul meu, pline de urmăriri, lupte marțiale, cascade de tot felul și multe gaguri. Săream în picioare, gesticulam, cădeam, râdeam, plângeam, jucam toate rolurile întrând în pielea personajelor, mă disociam apoi să verific “unghiul camerei și încadratura”,corectam și, într-un final, asterneam pe hârtie. Schemele de lupta, cascadele, și în general toată acțiunea, o trăiam asociat sau disociat din camera mea, doar cu imaginația și puterea de vizualizare dublate de un entuziasm fără margini. Toate astea îmi dădeau o stare euforică și creatoare care mă făcea să mă simt invincibil.
Doar că inspirația nu venea mereu. Aveam blocaje în care nu știam ce să fac, cum să rezolv situații, ce să tai sau să schimb, nu știam decorul în care voi filma, nu știam actorii, nu știam posibilitățile tehnice. Știam doar că aveam un buget de 400 lei (actuali) pentru fiecare episod ce trebuia filmat în doar două zile. Eram disperat. Îmi pierdeam încrederea în mine, mă cuprindea panica, aveam atacuri anxioase vis a vis de reușită mea…Mă simțeam SINGUR.
Făceam tehnici de respirație și relaxare. Degeaba. Starea mea continua. Atunci spărgeam tiparul plecând la pescuit cu tata. Pe baltă mi-a venit ideea inspirată nu de a-l vedea, ci de a-l studia pe Chaplin. Am luat toate filmele lui cadru cu cadru. Notam și făceam scheme de tempo pentru gaguri, mă identificam cu el și intram “împreună” în acțiune. Am ajuns să înțeleg gândurile personajului care treceau dincolo de expresia fetei, de fiziologia lui. L-am ”modelat” pe Chaplin, cum se spune în NLP. Adormeam pe birou… Și, deodată, am înțeles CUM își construia gagurile. Evrikaaa!!! Simplu. Prin puterea magică a IMPROVIZAȚIEI!
Construia minuțios personajul. Își asuma TOTAL personajul. Intra în pielea lui psihologic, kinestezic și fiziologic, construindu-și o stare adecvată.
Aplica, Acționa, Reacționa, se Comporta în spațiul / decorul respectiv înfruntând obstacolele, situațiile, personajele sau chiar decorul și obiectele – IMPROVIZAND!
Prin improvizație descoperea relații și comportamente inedite dar potrivite situatiei, pe care le perfecționa, curăța, astfel încât gagurile să vină… spontan, iar umorul și acțiunea curgeau armonios, parcă “de la sine”.
Am folosit și eu aceeași tehnică atât pt scrierea scenariului, pentru regie, pentru interpretare, chiar și pentru montaj.
A funcționat și funcționează de atunci încoace, în teatru – pentru regie, text, joc, mișcare, în cascadorie, în Arte Marțiale, la predare, în educație, în afaceri, în foarte multe domenii sau meserii care implică mai mult sau mai puțin interacțiunea cu oamenii – comunicarea.
Am combinat ceea ce am descoperit și perfecționat în meseria mea de-a lungul anilor cu tehnici și exerciții din NLP și astfel s-a născut “Strategia Chaplin”.
Autor Bogdan Uritescu – Trainer ”Dynamic Protocol – Strategia Chaplin”
Foto credit www.pexels.com