Tendinţele anului 2024 în procurement
În 2024 domeniul achizițiilor este influențat de mai multe tendințe importante. Iată mai jos câteva dintre tendințele anului în procurement şi, fără a avea pretenţia că le-am enumerat pe toate, aş vrea să vorbim despre cele pe care eu le consider esențiale, şi anume:
- Digitalizarea și automatizarea;
- Gestionarea riscurilor;
- Sustenabilitatea;
- Parteneriatele strategice;
Am observat că în contextul creșterii și adoptării tehnologiilor digitale, precum și al automatizării în procesele de achiziție, companiile investesc în soluții de software pentru gestionarea cât mai eficientă a achizițiilor. Managementul, împreună cu buyerii, sunt într-o permanentă căutare de soluții pentru automatizarea sarcinilor repetitive și a proceselor de rutină pentru a câștiga timpul de partea lor. Este extrem de clar focusul pe calitatea achizițiilor, pe negocierea soluțiilor cât mai potrivite pentru companie în așa fel încât să existe plus valoare.
Cum spuneam, o alta dintre tendințele anului în procurement în 2024 o reprezintă gestionarea riscurilor. Atenția asupra acestui aspect s-a mărit datorită contextului pandemic şi acum este subliniată de incertitudinea geopolitică. Oamenii din achiziții sunt mereu angajați în identificarea potențialelor puncte slabe din lanțul de aprovizionare. Nimeni nu îşi doreşte sincope în acest lanț.
Dacă ne gândim la sustenabilitate ca la o altă tendință a anului 2024 pentru Procurement ar trebui să spun că a crescut accentul pe practicile sustenabile în achiziții, inclusiv pe achiziționarea de produse şi servicii ecologice, pe reducerea deșeurilor și a emisiilor de carbon, precum şi pe promovarea condițiilor de muncă etice în achiziții.
Pe scurt, în cursul acestui an, tendințele anului în procurement în 2024 conțin: minimizarea costurilor, stimulată de inovații și colaborare strategică. Prin tehnologie avansată și procese eficiente, organizațiile pot obține economii semnificative care se vor traduce în creșteri durabile.
Aş sublinia ideea că parteneriatele strategice în achiziții oferă acces la prețuri preferențiale şi condiții avantajoase de plată, reducând costurile de achiziție. De asemenea, permit colaborarea în dezvoltarea produselor şi serviciilor personalizate, adaptate nevoilor organizației. Prin schimbul de expertiză și informații, se pot identifica soluții inovatoare și se poate asigura o aprovizionare stabilă și de calitate.
Trăgând concluziile, toate tendințele anului în procurement pot fi văzute ca un puzzle. Cred că îmbinând digitalizarea cu sustenabilitatea prin parteneriate strategice se va putea gestiona foarte bine orice fel de risc în achizitii. Rezultatul acestor îmbinări sau combinații va duce către minimizarea costurilor de achiziţie şi obţinerea de economii substanțiale față de bugetele alocate inițial. Mai mult, cred cu tărie că, prin combinarea tendințelor anului 2024 vom obține procese originale, inovatoare în Procurement şi astfel obiectivele companiei vor fi mai uşor de atins și va exista o diferențiere clară în piață. Evident că nu toate organizațiile sunt pregătite să țină pasul cu aceste tendințe. Important este însă să facă măcar câţiva paşi, chiar mici. Nu este important numărul paşilor şi nici mărimea acestora. Pentru început nu este importantă nici măcar frecvența lor. Este important ca fiecare organizație să înceapă să facă niște pasi. Acei paşi care aduc claritatea şi puterea de a-i face pe următorii.
Vă las cu gândul sau, mai bine zis, cu două întrebari: v-aţi gandit cu care paşi puteţi începe? Aveţi deja strategia făcută? Fiecare situație din departamentul de achiziții este particulară, așa că vă invităm să consultați cursul Procurement – Achiziții în mediul privat, în care pregătim practic și aplicat specialiștii din domeniu.
Autor Simona Stănescu, Senior Trainer și Consultant Dynamic Learning
Fotocredit: https://pexels.com