
Relaxarea tibetană
DACĂ NU POȚI IEȘI SĂ FACI O BAIE DE PADURE, POȚI ÎNCERCA RELAXAREA TIBETANĂ!
Stresul este cu noi. Ne place sau nu, este răspunsul nostru la ceea ce ni se întâmplă. Pentru că reacția aceasta să nu se transforme în boală, trebuie să facem ceva. Acel ‘ceva’ se adresează fie prevenirii stresului, fie ‘tratării’ reacției organismului în situația de stres.
Cele două metode pe care vi le prezentăm mai jos sunt aplicabile în ambele cazuri.
Prima metodă
Baia de pădure este practicată în Japonia și constă într-o lungă plimbare printr-o pădure de bambus. Aerul este mai curat, mai ozonat, este liniște, mergi în ritmul tău privind ‘verdele’, excluzând conștient alte gânduri. Este o meditație complexă, în care pui la concentrare simțurile și mintea. Ce te faci că în România nu crește bambusul în sălbăticie? Nu este nicio problemă, parcuri există aproape peste tot, unele sunt suficient de mari să te poți ‘pierde’ în ele pentru o jumătate de oră. Vă încurajez să începeți cât de curând și să observați reacția organismului și a minții.
A doua metodă
Dacă nu se poate, vă învăț cum să practicați un alt exercițiu care vă destresează în câteva minute. Acest exercițiu se cheamă ‘Relaxarea tibetă’, de ce, nu știu, dar nu contează căci rezultatele sunt uimitoare. Vă descriu exercițiul mai jos:
- Stai drept pe marginea unui scaun.
- Zâmbește, bucură-te de senzația plăcută pe care o resimți.
- Respiră: Inspiră și expiră lent, adânc, de patru-cinci ori și eliberează-ți mintea de grijile și gândurile de moment.
- Ceafa și umeri: Ridică umerii, încercând să-ți atingi urechile. În același timp, întinde brațele în față. Încordează-ți brațele și umerii și ține-i așa cinci secunde. Apoi relaxează-i…
Ridică umerii din nou. De data asta, întinde mâinile în lateral. Încordează-ți brațele și umerii și ține-i așa cinci secunde. Apoi repaos… Rotește încet capul, de două ori spre dreapta și apoi de două ori spre stânga. Nu uita să respiri în continuare! Repaos…
- Spate: Ridică brațele deasupra capului și prefă-te că-ți folosești mâinile și brațele pentru a urca o scară. Continuă încet și ritmic timp de 10 secunde. Apoi repaos…
Așezat pe scaun, cu fața înainte, întoarce încet și blând trunchiul spre dreapta, cât de mult poți, încercând să prinzi spătarul scaunului, dacă poți. Apoi întoace-l spre stânga. Repetă acest pas. Repaos…
- Picioare: Ridică piciorul drept la orizontală. Învârte laba piciorului în cerc de cinci ori. Repetă cu piciorul stang. Repetă acum întregul pas… Ridică ambele picioare la orizontală. Îndoaie labele picioarelor înspre corp. Stai așa cinci secunde. Apoi repaos…
- Respiră: Alege un loc plăcut și liniștit în care să călătorești cu mintea. Închide ochii. Eliberează orice tensiune simți oriunde în corp. Aproximativ cinci minute, respiră doar, lent și adânc.
- Realitate: Întoarce-te la activitățile tale înviorat și ușurat. Folosește această pauză mentală și fizică de trei minute la cel mai mic semn de tensiune furișă.
Ori de câte ori sunteți la serviciu sau acasă și vă simțiți obosit, stresat, încercați relaxarea tibetană care funcționeaza fără greș. Ați văzut că nu trebuie pregătiri speciale, doar scaunul pe care ședeți când lucrați. Vorba chinezului: Enjoy!
Autor Nic Enache – Senior Trainer& Coach Dynamic Learning