Psihologia conflictului – 3 roluri jucate în orice relație
Vă propun să continuăm să vorbim despre conflicte, ca o continuare firească a articolului “Conflictele – un rău necesar?”.
Haideți să abordăm teoria celor 3 roluri pe care le tot jucăm în orice relație cu o altă persoană. Aceste 3 roluri sunt:
- Agresor
- Victimă
- Salvator
Agresorul este cel care nu neapărat agresează fizic sau emoțional, ci cel care este Stăpân. El decide. El dictează regulile. El folosește puterea.
Victima este „obiectul de studiu” al Stăpânului. Adică a Agresorului. Defensiv sau cu o atitudine pasiv-agresivă. Suportă sau se supune Stăpânului.
Salvatorul Wow, ăsta este cel mai interesant rol cu putință! Mai ales, că este rolul în care trece foarte ușor Victima.
Și asta se întâmplă așa: Victima este agresată de Agresor. Și când nu mai rezistă, ori se retrage și își plânge de milă (ca orice Victimă autentică), ori se transformă în Salvator și începe să înșire o listă luuungă de scuze pentru comportamentul Agresorului.
Lucrul bun este că iese din statutul de Victimă. Aparent bun lucrul ăsta. Pentru că, de fapt, nu face altceva decât să încurajeze și să întărească rolul Agresorului.
El primeste suport și scuze. Și învață imediat asta. Și-i place. Așa că și data viitoare va forța atât de mult rolul său de Agresor, până când Victima îi va da iar confirmarea de care are nevoie: scuzele.
Dacă te-ai recunoscut, e bine. Cunosc sentimentul. Are un gust amar. Dar e un prim pas. Ai conștientizat.
Acum acceptă! Lasă vinovăția deoparte și încercările de a înțelege de ce faci asta. Uite, ca să nu mai cauți, te lămuresc eu: faci asta pentru ca ți-e frică: de respingere, de refuz, de conflict sau de altele. Și nu ai încredere. Nu te iubești și nu te respecți pe tine însuți suficient încât să nu mai tolerezi situația. OK, acum că am lămurit asta, hai să trecem și la soluții. Primii doi pași i-ai înțeles: recunoaște/conștientizează și acceptă.
Pasul al treilea: ce beneficii îți aduce rolul de Victimă? Ce câștigi jucându-l? Dar cel de Salvator – ce caștigi jucându-l?
Îți dau un exemplu: Victima de cele mai multe ori câștigă compasiune. Și e cu atât mai puternic acest comportament cu cât obține compasiunea celorlalți. Te duci și te plângi pe la prieteni, colegi, părinți etc. și ei te compătimesc. Cum te simți atunci? Înțeles, acceptat, important.
Deci rolul ăsta de Victima îl păstrezi pentru că îți hrănește niște nevoi profunde.
Cel de Salvator e și mai interesant. Ce câștigi când îl salvezi pe Agresor și salvezi relația? Wow, păi te simți puternic, important, iertător, tolerant… și câte și mai câte.
Ei, cam asta este cu rolurile. Chiar dacă le conștientizezi și înțelegi că nu îți fac bine, iată că lucrurile nu sunt chiar așa.
Adică, nu ai reușit încă până astăzi să le schimbi pentru că ele îți hrăneau nevoi și valori importante. Iar acum, că ai înțeles, ia un pix și o coală de hârtie și scrie așa: „Cum văd eu acum relația cu X?” și răspunde-ți.
Care este primul pas pe care simți să îl faci acum în privința acelei relații? Dar al doilea? Mai scrie vreo cațiva. Și nu-i lăsa doar scriși, că ai pierdut timpul degeaba. Apucă-te de treabă! Adică, fă pașii respectivi!
Și îți mai spun ceva: nu esti întotdeauna Victimă sau Salvator. Dacă ești sincer cu tine, vei regăsi în experiența ta de viață, trecută sau actuală, situații în care ai fost sau încă ești și Agresor. Chiar fără voia ta.
Oricum ar fi, amintește-ți de fiecare dată atât: când ești într-unul din aceste roluri, nu ești tu cu întreaga ta ființa, ci este doar EGO-ul tău!!
Indiferent că este vorba despre un conflict la locul de muncă sau în viața personală, lucrurile stau la fel: Agresor, Victimă sau Salvator – din cauza dezechilibrului uneia sau mai multor valori ale tale.
Deci, de fiecare dată când te surprinzi a fi parte a unui conflict, întreabă-te: care este valoarea in dezechilibru acum? Cum este ea manifestata? Prea mult sau prea puțin?
Ceilalți nu au nicio vină și nici vreo datorie să facă astfel încât nouă să ne fie bine cu noi înșine. Este doar treaba fiecăruia în parte. Iar atâta vreme cât vei avea așteptări de la ei, vei avea și dezamăgiri. Nimeni nu îți este dator cu nimic și nici tu nu ești dator cu nimic nimănui. Referitor la valorile tale, evident.
V-a plăcut acest articol? Discutăm despre cum pot fi soluționate situațiile personale sau cele care țin de companie în cadrul programului de Coaching individual sau de echipă.
Autor Loredana VLĂDĂREANU – Executive & life coaching
Foto credit www.pexels.com