Prezentare eficientă în Power Point – 6 tehnici
Simplitatea este cheia eleganței adevărate. Coco Chanel
Atunci când faci o prezentare, mai mult ca sigur îți dorești ca ea să rămână în mintea celor prezenți.
Ce îi trebuie unei prezentări să fie memorabilă? Cam ce îi trebuie și unei prezențe feminine ca să întoarcă priviri: eleganță și stil.
Așa cum o femeie nu poate da greș cu o rochie neagră și niște accesorii inteligent alese, și pentru o prezentare există câteva elemente “little black dress” care îi garantează rafinamentul în orice situație.
-
Alege un fundal simplu.
Fără un pattern pe fundal sau alte accesorii colorate. Vei avea mai multă libertate să jonglezi cu elementele vizuale. Conținutul este cel care îți va aduce valoarea prezentării, așa că e indicat să te concentrezi pe mesajul transmis de slide-uri. Fie că alegi un fundal deschis la culoare (alb, gri deschis etc.) sau unul închis la culoare (gri închis, bleumarin , negru, etc.), cel mai important este să te asiguri că ai un contrast bun între fundal și continut. Ce este în tendințe la capitolul fundal? Negrul este noul alb. Este foarte populară abordarea fundal negru – text alb, pe care mulți o consideră mai puțin obositoare pentru ochi.
-
Folosește imagini sugestive.
Clipart-urile, extrem de îndrăgite la începuturile PowerPoint-ului, sunt considerate depășite. Îți recomand să le eviți și să te orientezi spre imagini de calitate, relevante pentru mesajul pe care vrei să îl transmiți. Impactul elementelor vizuale va fi memorabil dacă alegi imaginile potrivite, căci creierul uman procesează imaginile cam de 60 de ori mai rapid decât cuvintele și reține informația în proporție de 70-80% în mod vizual. Care este explicația? Imaginile ne afectează atât la nivel cognitiv, cât mai ales emoțional și sunt procesate în memoria pe termen lung (spre deosebire de cuvinte, care sunt procesate de memoria pe termen scurt).
-
Spune în puține cuvinte.
În secolul vitezei, a fi concis este un atu. Asigură-te că ai o singură idee pe slide și aceea exprimată în cuvinte puține. Câte? Maximum 30 ar fi indicat. Spre exemplu, media numărului de cuvinte per slide a scăzut la 29 în 2014, față de 41 în 2012.
-
Gândește mare.
Și la propriu și la figurat. Dimensiunea imaginilor a crescut cu 16% față de anul trecut și dimensiunea fontului a crescut cu aproape 60% față de anul 2008.
-
Folosește animații sofisticate.
Sau deloc. O animație prost folosită poate să dăuneze prezentării tale. Dacă vrei ca prezentarea ta să fie una memorabilă, folosește animații discrete, dar sofisticate. Creează scenarii de derulare a slide-urilor care să te ajute să controlezi modul în care publicul primește informația. O opțiune “little black dress” care te scapă dintr-o situație de criză, în care nu ai timp sau inspirație să dezvolți ceva complex, dar totuși vrei să introduci treptat conținutul unui slide, este efectul de tip Fade.
-
Spațiul gol este plin de semnificații.
Nu te încăpățâna să folosești tot spațiul dintr-un slide. La fel cum o bijuterie prețioasă este cel mai bine pusă în valoare de o ținută simplă, și mesajul unui slide va fi mult mai repede perceput de public atunci când îi lași loc să fie vizibil.
Giorgio Armani spunea ca eleganța nu înseamnă să ieși în evidență, ci să intri în amintire.
Pentru ca prezentările tale să fie de impact, trebuie să te asiguri că mesajul tău rămâne în amintirea celor din sală. Unul dintre secrete este modul în care proiectezi slide-urile prezentării și felul în care îmbini elementele de design. Te invit la cursul de Business Presentation Skills unde vei afla care sunt tendinţele actuale de design pentru a realiza prezentări de succes și vei putea aplica competențele imediat la job.
Autor Alexandra Cernian – Senior Trainer și IT/Digital Expert Dynamic Learning
Foto credit www.pexels.com