”Pastilele de învățare” – avantaje și dezavantaje
” Pastila de învățare ” (knowledge pills) este o scurtă sesiune de training, care în general, îmbină informațiile teoretice cu diverse jocuri, role-play-uri, teste pe o temă anume, cu o durată între 2 și 4 ore.
Avantajele pe care pastila de învățare le are
- În ultimii ani, tot mai multe companii preferă să trimită angajații la workshopuri, seminarii, cursuri cu o durată scurtă, in ideea de ”a nu scoate oamenii din producție” prea mult. Iar această abordare este o îmbinare untilă a plăcutului cu utilul, în sensul că ambele părți au de câștigat. Compania nu suferă din cauza lipsei unor angajați, iar angajații devin mai motivați și mai performanți.
- Din experiența mea, chiar pot spune că sunt mulți angajați care preferă și ei această variantă pentru că o zi de muncă pierdută înseamnă ore suplimentare pentru a rezolva ceea ce era de rezolvat în ziua de curs. Și chiar dacă unii au un back-up, în realitate tot se încarcă prin lipsa pentru o zi întreagă. Ori nu se organizează eficient, ori sunt prea încărcați, ori nu au încredere suficientă în persoana de back-up și revin să verifice munca făcută de aceasta.
- Un alt avantaj major este faptul că materialul de curs sau workshop este mult mai concentrat și mai punctual, ceea ce-i ajută pe angajați să înțeleagă esențialul din tema dezbătută.
- Apoi, important este și faptul că se eficientizează costurile, iar acest avantaj este unul considerabil. Compania câștigă, astfel, de două ori. Pe de o parte prin pretul mai mic al cursului, pe de altă parte prin faptul ca angajații nu sunt scoși din producție o zi întreagă.
Dezavantajele pe care pastila de învățare le are
Cu toate acestea, există și o categorie importantă de dezavantaje.
- Cel mai frecvent dezavantaj ține de esența cursului. Fiind o sesiune scurtă, este posibil să nu aibă suficientă profunzime. Așadar, cei care achiziționează astfel de ”pastile de învățare” trebuie să acorde o importanță deosebită materialelor și curriculei cursului.
- Pe de altă parte, împărțirea unui subiect pe mai multe zile (câte 4 ore de curs/zi), poate crea o incoerență și în privința acumulării noilor informații.
- Dacă între sesiunile/pastilele de învățare este o perioadă prea lungă, va fi nevoie ca anumite subiecte să fie reamintite. Acest dezavantaj poate fi corectat prin scurte proiecte pe timpul de pauză astfel încât participanții să rețină noile informații.
- Un alt dezavantaj constă în faptul că timpul prea scurt nu permite aplicarea de teste, jocuri de rol, studii de caz, jocuri de învățare. S-a demonstrat științific că atât adulții, cât și copiii învață cel mai bine din experiența proprie, adică făcând. O informație pur teoretică, oricât de documentată și bine explicată este, contează mai mult ca ea să fie și exersată practic. Acest lucru este posibil atunci când nu există o limită de timp atât de strânsă.
- De asemenea, pastilele de învățare nu creează același impact, cu atât mai mult cu cât trainerul permite prezența participanților cu laptop sau orice altceva care le-ar putea distrage atenția. Într-o astfel de sesiune scurtă este esențial ca participanții să aibă atenția foarte focusată pentru că informația este concentrată la maxim.
În concluzie, atunci când dezavantajele sunt compensate cu soluții optime, eficiența pe care ”pastila de învățare” o are este evidentă, atât de partea companiei, cât și a angajaților participanți la curs. Iar o variantă des folosită în acest sens este împărțirea subiectului pe mai multe zile de curs, cu o durată de 4 ore pe zi.
Indiferent de soluțiile alese, sugestia specialiștilor este să nu se facă rabat niciodată la calitate. Adică, mai bine un curs de o zi sau două, dar cu o însușire de peste 80% a noilor informații.
V-a inspirat acest curs? Consulați agenda cursului Train the trainers, unde abordăm aceste subiecte și multe altele.
Autor Loredana Vlădăreanu – Senior Trainer& Coach
Fotocredit: http://pexels.com