Supply Chain Management – Optimizarea depozitelor (V)
În acest articol vorbim despre cum descriu mai multe repere pe care dorim să le plasăm în depozite. Așa cum am văzut în articolele precedente (pe care dacă nu le-ai citit le poți găsi aici partea I, partea II, partea III și partea IV) vom urmări pas cu pas modul în care o firmă va implementa un sistem de gestiune bine pus la punct.
Până acum am discutat cum trebuie amenajat spațiul de stocare astfel încât ca fiecare locație să fie unică, cum se creează numele locațiilor și cum se etichetează acestea. Acum am ajuns în punctul în care trebuie puse materiale în locațiile deja existente.
În acest articol vom vedea cum se creează sau descriu nume pentru fiecare reper pe care dorim să-l depozităm.
Cum spuneam în primul articol al acestei serii, termenul pe care-l voi folosi pentru a mă referi la produsele, materialele, materiile prime, etc. care pot fi stocate într-un depozit, este „reper” sau din ce în ce mai des utilizatul termen din limba engleză SKU (Stock Keeping Unit).
Pentru a înțelege mai bine semnificația acestui termen, să luăm exemplul unui bar care vinde printre altele și cafea, pe care o poți lua cu tine când pleci din bar. Pentru aceasta este nevoie (pe lângă cafea) de un pahar de carton și de un capac pentru acel pahar. Clienții pot alege între 3 cantități de cafea (mică, medie și mare) și trei culori ale paharului în care poate fi pusă cafeaua. Pentru a putea acoperi orice cerere a unui client barul trebuie să aibă pe stoc pahare de toate dimensiunile și culorile și capace pentru fiecare dimensiune a paharului. Cu alte cuvinte deși vorbim doar despre pahare de cafea avem 9 repere diferite pentru că fiecare combinație de culoare și volum reprezintă un reper diferit. Dacă barul vinde și băuturi răcoritoare în pahare de diverse dimensiuni și culori însă care sunt fabricate din alt material decât cele pentru paharele de cafea atunci numărul de repere care trebuie stocate crește semnificativ.
Cum descriu repere pentru plasarea în depozite?
De la început trebuie spus ca una dintre cele mai mari greșeli care se fac în lucrul cu stocuri este legată de descrierea incorectă a reperelor care se stochează.
Dacă descrierea este incorectă sau lasă loc de interpretări atunci reperul respectiv este de cele mai multe ori “pierdut”, cu alte cuvinte deși se află în stoc nu-l mai putem găsi.
Sfaturi pentru cum să descriu corect repere pentru plasarea în depozite
- Descrierea trebuie să înceapă întotdeauna cu un substantiv (ce este?) urmat de adjective care îl descriu în ordinea descrescătoare a importanței acestora.
- Descrierea trebuie sa fie unică, să nu existe două repere cu același nume
- În descriere vor apărea doar informațiile absolut necesare. Informații cum ar fi producătorul, data de expirare, țara de origine nu ar trebui să facă parte din numele produsului.
Mai devreme dădeam un exemplu în care o bar stochează pahare de plastic pentru diverse tipuri de băuturi (cafea si băuturi răcoritoare) și capace de plastic pentru acestea.
Cum ar trebui să apară descrierea corectă a unui reper?
În tabelul de mai jos apare un exemplu al modului în care se pot denumi paharele și capacele pentru acestea în cadrului sistemului de gestiune din benzinărie. Pentru pahare cea mai importantă caracteristică este capacitatea, care poate apărea exact în mililitri sau poate apărea ca o descriere (mare, medie, mică) apoi materialul din care este fabricat paharul (hârtie pentru paharele de cafea si plastic pentru cele de băuturi răcoritoare) iar ultimul adjectiv este culoarea.
Pentru capace cea mai importantă caracteristică este dimensiunea și apoi tipul de pahar pentru care este conceput. Considerăm ca pentru capace avem o singura culoare.
Este important de remarcat ca între descriere și fiecare dintre caracteristicile sale ar trebui pusă virgulă.
Substantiv | Adjectiv 1 | Adjectiv 2 | Adjectiv 3 |
Pahar, | 350 ml, | plastic, | roșu |
Pahar , | 350 ml, | plastic, | verde |
Pahar, | 350 ml, | plastic, | incolor |
Pahar, | 200 ml, | plastic, | roșu |
Pahar , | 200 ml, | plastic, | verde |
Pahar, | 200 ml, | plastic, | incolor |
Pahar, | 100 ml, | plastic, | roșu |
Pahar , | 100 ml, | plastic, | verde |
Pahar , | 200 ml, | carton, | alb |
Pahar , | 200 ml, | carton, | maro |
Pahar, | 100 ml, | carton, | alb |
Pahar , | 100 ml, | carton, | alb |
Capac, | mare, | pahar plastic, | alb |
Capac, | mediu, | pahar plastic, | alb |
Capac, | mic, | pahar plastic, | alb |
Capac, | mediu, | pahar carton, | alb |
Capac, | mic, | pahar carton, | alb |
În acest articol am vorbit despre cum descriu mai multe repere pe care dorim să le plasăm în depozite. Acum după ce am văzut cum se denumește corect un reper, următorul pas pentru implementarea unui sistem de gestiune a stocurilor bine pus la punct este codificarea fiecărui reper astfel încât să poată fi găsit ușor într-un sistem electronic de gestiune. Despre acesta vom discuta în următorul articol din acesta serie.
Autor Andrei Pop, Senior Trainer și Consultant Dynamic Learning
Ți-a plăcut acest articol? Consultă cursurile de Optimizarea Stocurilor și Managementul Depozitelor.
Fotocredit: http://pexels.com