De ce trebuie să știu eu financiar?
Asta m-a întrebat odată un client. Răspunsul avea să îl afle singur, după 6 luni de zile, perioada în care a asimilat cunoștintele din domeniul financiar dobândite la o sesiune Finante pentru non-finanțiști, implementând rapoartele financiare care îi erau necesare și construind strategia și bugetul pe anul următor.
M-am întâlnit cu el de curand și l-am întrebat care sunt efectele programului pe care l-am desfășurat împreună.
Iată ce mi-a spus:
“În primul și în primul rând am învățat să controlez mai bine afacerea pe care o conduc. Acum mi se pare simplu: pe de o parte, prin raportările zilnice, săptămânale, lunare pe care le-am implementat pot monitoriza ce se întampla în companie. Pot vedea în fiecare zi și săptămână situațiile operative (vânzări, situații debitori, creditori, evoluția capitalului circulant), și în fiecare luna situația contului de profit și de pierdere, bilanțul și situația fluxurilor de numerar. Dacă mă gândesc bine, acum un an nu îmi era foarte clar ce este una și ce este cealaltă. Acum sunt capabil să fac singur analize economice și financiare, precum și conexiuni între principalele instrumente financiare.
Acum înțeleg la ce mă ajută că pot analiza acești indicatori.
Pe lângă faptul că pot lua decizii bazate pe informații corecte și pe care le pot înțelege din punct de vedere financiar, am posibilitatea de a construi în viitor. Pot gândi strategic . Prin bugetele pe care le construiesc anual și le revizuiesc de încă 2-3 ori pe an, nu mai orbecăi prin întuneric în momentul în care trebuie să iau o decizie pe termen mediu sau lung . Când fac o investiție stiu exact care sunt consecintele și impactul asupra finanțelor companiei. Când fac previziunea de cash-flow sunt mult mai liniștit în ceea ce privește cash-ul din companie – știu exact unde se duc banii, de unde vin banii și unde am bani blocați. Acum pot responsabiliza și monitoriza mai bine echipa de vânzări, printr-un management bazat pe obiective concrete, palpabile, măsurabile.
Am reușit să evaluez sănătatea financiară a unui client. Știu cum să “jonglez” cu variabilele financiare (marje, discounturi, termene de plată) într-o negociere cu un furnizor sau cu bancă (apropos, acum vorbesc aceeași limbă cu ofițerul de cont…).
Nu am să devin poate niciodată un contabil în adevăratul sens al cuvântului (care sincer, nu îmi era prea simpatic), dar știu să gândesc și să vorbesc în termeni financiari. Din aceasta perspectiva, astăzi consider că îmi stăpânesc afacerea atât din punct de vedere operațional, strategic cât și financiar. Și sincer, parcă dorm mai liniștit noaptea…”
De ce am împărtășit această discuție? Pentru că în general, există concepția tabu că într-o companie finanțele sunt treaba departamentului financiar. De fapt, gestionarea finanțelor intră în responsabilitatea tuturor managerilor din companie. Este important ca toți să aibă o viziune și o înțelegere comuna, dar fiecare să poată previziona și gestiona din perspectiva propriului department resursele materiale cât și pe cele umane. Iar dacă vorbim de un antreprenor, atunci cu atât mai mult înțelegerea și dezvoltarea viziunii financiare asupra business-ului este esențială.
V-a plăcut acest articol? Discutăm despre aceste subiecte aplicate în companie în cadrul cursului Finanțe pentru manageri, parte din programul Next Level Management destinat dezvoltării competențelor de management care vor putea fi transmise imediat la job.
Autor Adrian Veselu – Senior Trainer și Consultant Dynamic Learning
Foto credit www.pexels.com