Cum să-ți construiești un brand personal puternic
De ce este necesar să îți construiești un brand personal?
Un brand personal solid este mai mult decât necesar pentru o evoluție rapidă și sigură pe plan profesional.
Multe persoane consideră că dezvoltarea carierei lor este o consecință firească a efortului constant depus la locul de muncă. Însă, oricât de sigur ar părea jobul pe care îl ai în prezent, trebuie să conștientizezi că te afli într-o permanentă competiție cu specialiștii sau viitorii specialiști din domeniul tău de activitate.
Brandul personal îți conferă o identitate puternică, bazată pe o percepție clară a lumii exterioare cu privire la principiile, valorile, calitățile care te diferențiază față de alte persoane, la job sau în diverse alte situații.
Iată de ce a stăpâni câteva tehnici simple de branding personal poate fi mai mult decât necesar pentru a-ți asigura o evoluție profesională cât mai frumoasă.
Ce ai de câștigat?
Diferențierea. Într-o lume în care exigențele profesionale sunt tot mai ridicate și concurența tot mai pronunțată, diferențierea nu mai ține strict de valoarea ta ca profesionist, ci este adusă de propriul tău set de calități personale, inimitabile. La fel cum și noi căutăm produse și servicii premium (sau, cel putin, cele mai calitative produse pe segmentul de preț pe care vrem să îl plătim), în mod similar, un angajator, superiorul direct său un client te va remarca, fără doar și poate, dacă ești o persoană premium.
Brandingul, deci, nu se mai limitează, astăzi, doar la produse, companii sau celebrități, care investesc pe termen lung pentru o identitate rezistentă și recognoscibil. Este o abilitate esențială pentru succes, indiferent de domeniul în care profesezi.
Iată principalele beneficii care reies din construcția unui brand personal:
- Creșterea valorii personale. Întotdeauna un brand puternic va fi asociat cu o valoare mai mare. Cu toții avem ceva de vândut. Iar dacă vei reuși să-ți conturezi un brand personal îți va fi mult mai usor să îi convingi pe ceilalți “să te cumpere” – să îți asculte cu mai multa atenție ideile, să adere la propunerile tale și să te urmeze, să te admire și să te sprijine în evoluția profesională.
- Garantează satisfacția. Brandurile cunoscute și puternice asigură satisfacția clienților, existând un grad implicit de încredere în calitatea acestora.
- Construirea unui brand personal înseamnă să te privești ca pe o marcă ce merită promovată pentru a avea succes. Nu te considera un angajat, chiar dacă lucrezi într-o companie și ai un superior ierarhic. Gândește-te la tine însuți ca la propria afacere, prin care îți vinzi brandul. Încarcă-te de spirit antreprenorial și învață câteva tehnici de marketing.
Cum se compară brandul tău cu al altor cunoscuți sau specialiști din domeniul tău de activitate?
Secretul este să te concentrezi asupra atributelor cheie care te diferențiază. Aptitudini, calități, chiar și trăsături ale propriei personalități pot reprezenta puncte forte în conturarea identității pe care vrei să o promovezi în exterior.
Trebuie să conștientizezi, însă, că brandul se construiește în timp, nu doar într-o zi, o lună sau o jumătate de an.
Deci gândește-te bine cum vrei “să te vinzi” ca brand în 5 ani, 10 ani sau chiar pentru tot restul vieții tale.
Pasul 1. Stabilește-ți obiectivul.
Pasul 2. Dezvoltă-ți un brand personal utilizând modelul PIE :
Fii preocupat de performanța ta! Este esențial să ai rezultate foarte bune în domeniul tău de activitate, altfel brandul tău nu are fundament.
Fii atent la imaginea ta! Găseste-ți stilul personal, fără să te abați de la ținuta de business. Zicala „nu contează cum arăt, important este ceea ce spun” este cum nu se poate mai eronată. Este extrem de important cum arătam pentru ca interlocutorul nostru să se concentreze pe ceea ce avem de comunicat și nu pe discrepanțele dintre mesajele pe care ne dorim să le proiectăm în fata celorlalți și ținuta noastră. Probabil cunoști faptul că imaginea profesională contează în proporție de 70% în momentul evaluării pe care o primești din partea interlocutorului. În concluzie, nu îți poți permite să te îndepărtezi de o imagine profesională, ideal marcată de un stil personal, dacă îți dorești un brand solid.
Utilizează cartea de vizita! Folosește-te de ea la evenimente sau în întâlniri personale. Dacă poți, creează și exersează un elevator speech, care te va ajuta să te remarci la un eveniment sau la o întâlnire. Un elevator speech este un discurs clar și atât de concis încât să poată fi susținut în minutul cât durează să urci cu liftul de la parterul până la ultimul etaj al unei clădiri. Trebuie să comunice cine ești și ce faci deosebit pentru compania în care lucrezi.
Lucrează în mod conștient la vizibilitatea ta online:
Caută-ți numele pe Google. Vezi ce informații găsești despre tine. Gândește-te ce informații ai vrea să se găsească pe World Wide Web despre tine.
Construiește-ți un blog. Este unul dintre instrumentele cele mai puternice și, în plus, este ieftin sau chiar gratuit. Foarte probabil, mulți dintre colegii sau concurenții tăi nu folosesc acest instrument. În plus, te responsabilizeaza și te disciplinează dacă ai de gand să scrii constant.
Fă networking. Profesional, căutând să interacționezi pozitiv cu cât mai mulți colegi de nivel similar și superior. Îți poți căuta un mentor care să te ajute să progresezi, inclusiv la nivel relațional. Vei avea mult mai multă încredere în tine după cele 6 luni de mentorat. Avantajul este că, de obicei, relația cu mentorul tău se consolidează într-atât de mult încat poți avea convingerea că ai în acesta un susținător și un sfătuitor pe termen lung. Dacă ești manager și ai deja un brand personal, înseamna că poți fi cu usurință mentor. Nu neglija nici networking-ul personal, alocând timp pentru a păstra relații armonioase cu prietenii și cunoștințele tale.
Informează-te mai bine! Vei fi mai bine pregatit la viitoare întâlniri, ședințe sau când vei lucra pe proiecte. În plus, deținând informații mai multe și mai calitative, vei putea să devii o “cutie neagră” a organizației tale sau a celor cu care colaborezi.
Ai grijă de cultura ta generală! Este de dorit ca nici o conversație și nici un interlocutor să nu te surprindă.
Fără pretenția de a fi epuizat acest subiect și cu speranța că ți-am trezit curiozitatea și ți-am oferit câteva motive pentru a te gândi mai serios la propriul brand personal, închei recomândandu-ți câteva surse de inspirație:
Iulian Comanescu: Cum sa devii un NIMENI
Tom Peters: Brand YOU 50
William Arruda: STAND OUT by building your brand
David F. D’Alessandro: Career Warefare
Peter Montoya & Tim Vandehey: The Brand Called YOU
Îți doresc mult succes!
V-a inspirat acest articol? Discutăm despre identitatea brandului, metode de îmbunătățire și restul subiectelor în cadrul cursului Brandul Personal, destinat dezvoltării competențelor de management care vor putea fi transmise imediat la job.
Autor Oana Radu
Foto credit www.pexels.com