Cum să ne comportam cu angajatul problemă „Făt – Frumos”
Acest articol face parte din seria Video: Tipologii de colegi și angajați dificili. Te invităm să vizionezi videoclipurile tipologiilor la acest link.
Ce se întâmplă când oamenii nu sunt pe aceiași lungime de undă? Știți deja, apar dezechilibre. Recunoști colegi sau angajați care manifestă trăsături precum: bârfitor, perfecționist, timid, analitic, Făt-Frumos, ostil/agresiv sau plângăcios? Această serie, Tipologii de coleg sau angajați dificili, este pentru tine.
Cum să ne comportam cu angajatul problemă „Făt – Frumos”
Pentru a ști cum să ne comportam cu angajatul problemă ”Făt – Frumos”, haideți să vedem câteva analogii cu personajul basmului.
Făt-Frumos reprezintă personajul principal și pozitiv, erou al multor basme populare românești. Ȋntr-unul dintre cele mai apreciate basme scrise de Petre Ispirescu, copilul Făt-Frumos este descris ca un năzdrăvan și poznaș încă înainte de a se naște. Aflat încă în burtica împărătesei, face nazuri și refuză să vină pe lume, cu toate că împăratul este generos și îi promite „orice își dorește pe lume”. Când îi promite tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, copilul tace brusc și se naște, bucurând întregul popor. Petrecerea în împărăție a ținut o săptămână întreagă.
Pentru că la 15 ani tatăl nu poate să-și respecte promisiunea făcută la naștere, năzdravanul pleacă de acasă, năzuind ceva ce părea imposibil de obținut, tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.
Făt-Frumos, Spider-Man, Batman sau Iron Man sunt niște supereroi ale căror virtuți nu se regăsesc în realitate în bagajul genetic al unui pământean.
La fel ca în basm, angajatul ”Făt-Frumos” se comportă arogant, supraestimându-și calitățile și competențele.
Pentru a ști cum să ne comportam cu angajatul problemă ”Făt – Frumos”, este important să cunoaștem următoarele:
Cum îi recunoaștem?
- Totul începe și se sfârșește cu ei.
- Sunt prețioși, pretențioși, ei știu tot, au trăit tot, se pricep la tot.
- Își exagerează propriile reușite și însușiri, se cred profunzi, fascinanți și carismatici dar de fapt sunt orgolioși și trufași.
- Ei sunt excepționali, nemaipomeniți și li se cuvine mai mult decât celorlalți.
- Afișează un tip de personalitate extrovertă și au grijă mare de imaginea lor.
- Se înconjoară de lingușitori și îi lingușesc pe aceia de pe urma cărora pot profita.
- Au dificultăți în a păstra relații sănătoase.
- Nu suportă să fie contraziși și trăiesc cu credința că sunt invidiați.
- Sunt atenți să fie îmbrăcați după ultima modă și extrem de preocupați de modul în care sunt percepuți de către ceilalți.
- Își creează adevărate povești despre trecutul lor presărat cu succese răsunătoare.
Cum se manifestă în relațiile cu ceilalți?
- Solicita atenție și favoruri, fără a se simți însă obligați la reciprocitate.
- În discuții monopolizează conversația. Minute în șir îți vor vorbi despre activitățile lor, succesele lor, vacanțele lor, familia lor…
- Se manifestă cu dispreț față de persoanele pe care le consideră inferioare și de pe urma cărora nu au nimic de câștigat.
- Sunt buni manipulatori, creează ”bisericuțe” și le influențează în scopuri benefice lor.
- Când nu obțin ceea ce doresc sau când sunt dați în vileag, devin agitați, agresivi și răzbunători.
- Dacă vreun coleg sau manager ”îi citește” pornesc adevărate campanii de defăimare a ”asupritorului”.
- Fac glume pe seama altora dar nu suportă glume pe seama lor.
- Nu ezită să-și umilească sau să-și denigreze colegii pentru a ieși ei în evidență.
Care sunt consecințele menținerii acestor angajați în organizații?
- Aroganța îi face orbi în a analiza corect situațiile. Chiar și atunci când au de luat decizii simple, acționează subiectiv.
- Creează conflictele și o cultură a bârfelor în echipele în care lucrează.
- Fac surfing de la o organizație la alta, sunt pricepuți în a impresiona în prima fază pentru ca apoi să destabilizeze echipele în care lucrează și să subperformeze.
- Autosuficiența și aroganța îi face să intre în conflict și să atace autoritatea managerilor.
- Urmările păstrării unor astfel de angajați într-o echipă sunt defavorabile pentru companie.
Cum acționezi ca manager cu angajatul Făt-Frumos?
- Trebuie să acționezi lucid și calm. Asigură-te că are obiective și standarde clare pentru a putea să-l evaluezi corect.
- Nu îl jigni, nu fi sarcastic și nu îl critica de față cu ceilalți colegi.
- Evită amenințările directe și păstrează-ți calmul.
- Păstrează-ți demnitatea și verticalitatea. Cu cât are impresia că ai rețineri în a lua măsuri cu atât te va disprețui mai mult.
- Odată ce ai constatat comportamentele enumerate mai sus, este important să nu tărăgănezi în a lua o decizie.
- Stabilește întâlniri periodice de evaluare a performanței.
- Înarmează-te cu date concrete: rapoarte clare, obiective asumate și neîndeplinite, dovezi, termene nerespectate. Stabilește de comun acord cu angajatul consecințe ale neîndeplinirii sarcinilor sau obiectivelor și aplică-le.
- Dacă dorești să crești presiunea, cere-i rapoarte zilnice de activitate.
- Ca ultim suport pe care i-l poți oferi pentru schimbare, apelează la un coach care să lucreze cu acest angajat. În multe cazuri funcționează atât în zona tehnică cât și la atitudine.
În primii ani ca manager eram un idealist.
Funcționam pe principiul că pot schimba oamenii cu tipologii dificile, că sunt capabil să-i motivez și să îi duc la performanță. Am avut rezultate bune cu câțiva dintre ei. Cu alții mi-am irosit energia și timpul. Mai mult, în câteva situații am pierdut componenți performanți ai echipei, păstrându-i mai mult decât trebuie pe cei cu deficiențe în atitudine și comportament. Ca manageri, nu avem întotdeauna experiența necesara în a fi obiectivi atunci cand angajăm sau nu-i angajăm noi.
Soluția ideală ar fi să fii eficient în procesul de selecție și recrutare și să nu-i aduci în echipă dacă identifici că au astfel de comportamente. Dacă totuși au ajuns la tine în departament, le-ai oferit întreg suportul să facă schimbarea și nu au facut-o, îți recomand în ultimă instanță să aplici principiul: Unii aduc fericire oriunde se duc, alții aduc fericire atunci când se duc.
Autor Iulian Penescu – Senior Trainer si Managing Partner Dynamic Learning
Ți-a plăcut acest articol? Vezi aici cum să te comporți cu mai multe tipologii de angajați dificili, precum: Bârfitorul, Timidul, Analiticul, Ostil-agresivul, Plângăciosul.
Consultă și cursurile Leadership – motivarea și conducerea echipei și Comunicare scrisă în afaceri.
Fotocredit: http://pexels.com