
Cum să gestionăm comportamentul Timid ca Angajat
Vă propunem 3 sfaturi pentru o comunicare ecientă cu un timid, întrucât întâlnim zilnic timizi, iar colaborarea cu ei inuențează și rezultatele activității noastre. Personalitatea unui ințe umane poate încadrată în mai multe categorii sau tipuri. Astăzi nu mi-am propus să vorbesc despre acestea, despre diverse teorii sau despre câte tipuri de personalitate există și cum au fost acestea descrise și împărțite de oamenii de știință, psihologi, etc.
Dacă ai să citești e pe internet, e cărți sau studii de specialitate ai să ai că există o multitudine de tipologii dicile: lăudărosul, vorbărețul, timidul, bârtorul, perfecționistul, plângăciosul, leneșul, criticul și multe altele. La toate aceste personalități ne vom raporta în funcție de propria personalitate și vom comunica și reacționa în funcție de cum suntem noi construiți.
Până aici nimic rău sau nimic deosebit. Însă ne confruntăm, zilnic, la serviciu, cu multe dintre aceste caractere și rezultatele colaborării cu ele ne inuențează și rezultatele muncii. Unele din aceste personalități au caracteristici evidente și ne este, poate, mai ușor să găsim o cale de comunicare mai lejeră care să ne aducă, în nal, pentru noi, un consum mai mic de energie, de timp și rezultate bune.
Suntem diferiți, asta e clar!
Problema apare atunci când nu reușim să găsim calea potrivită pentru o comunicare ecientă cu cei care au trăsături mai puțin evidente și a căror personalitate este complet diferită de a noastră. Atunci când spun „problemă” nu spun că a într-un fel sau altul este greșit sau corect. Fiecare provenim din medii diferite și am fost expuși până la momentul întâlnirii cu ceilalți la diverse contexte și experiențe de viață care ne-au inuențat comportamentul.
Așa cum ți-am spus, nu voi face o selecție a tipologiilor existente și nici nu am pretenția că dețin adevărul absolut și nici nu sunt vreun specialist în domeniul psihologiei. Ceea ce voi face în continuare este să-ți spun din propria experiență cum am reușit să mă înțeleg cu cei care se regăsesc în categoria timizilor. Cel putin prin manifestările exterioare timizii sunt complet diferiți de mine, eu ind în categoria vorbăreților.
Buyer-ul și timidul
Mi-a fost destul de greu în decursul timpului să găsesc o formulă potrivită pentru a mă înțelege cu aceștia și interacțiunea cu ei a fost pentru mine o provocare în activitatea mea de buyer. Cum să înțelegi ce trebuie să cumperi dacă cel care face cererea de achiziție este un timid? Pare aproape imposibil. Mă enervam doar când vedeam că am primit o cere de achiziții de la un astfel de client intern sau beneciar.
Primul gând era că încep o nouă luptă care nu știam cât de rănită mă va duce către mal. Și mă gândeam deja că voi purta nenumărate bătălii care mă vor conduce către pierderea războiului. Astfel aveam tendința să las această achiziție printre ultimele pe care le aveam de făcut. Bineînțeles că o astfel de atitudine nu făcea decât să deterioreze și mai tare relația cu persoană respectivă, la alte amânări peste amânări, la lucrul sub presiune inutilă și evident la o achiziție nu tocmai potrivită. Ai pățit și tu la fel, nu-i așa?
Vestea bună e că timiditatea se „vindecă”
Adesea timiditatea reprezintă, de fapt, un semn al bunei creșteri, ai celor așa numiți șapte ani de acasă. Într-o lume extrem de vocală, guvernată de tupeu și chiar obrăznicie, timiditatea este asociată cu tipologia dicilă, cu a avea aproape un handicap.
Ce ai de făcut cu o persoană care refuză să discute despre lucruri importante, despre proiectul în care este implicat din teamă de a-și exprimă punctul de vedere și de a-l susține argumentat? Ce faci dacă unui astfel de coleg trebuie să îi propui schimbarea unui furnizor? Dacă el respinge schimbările? Știi că preferă proceduri clare, dar poate și acestea sunt în curs de schimbare.
Așadar, cum să procedezi în comunicarea cu un timid: să îl asculți cu răbdare și să îi acorzi timp de gândire. Abordează-l din timp și explică-i cu detalii relevante ceea ce urmează să se întâmple să-i vorbești pe un ton cald, calm și sigur. Ideal este să păstrezi un ritm lent al vorbirii. În acest fel timidul nu se va simți deloc agresat și îl vei ajută să-și depășească inhibițiile inițiale oferă-i în permanentă feed-back, pentru a înțelege că nu atentezi la persoană lui, ci te referi la fapte. Fă-l să înțeleagă că separi problema de persoană.
Dacă vei urma cele trei sfaturi de mai sus vei constata că timidul va deveni deschis și chiar prietenos. Vei descoperi un bun ascultător și o persoană răbdătoare, chiar prietenoasă și vei surprins de profunzimea gândirii lui.
Cu o motivare corespunzătoare un timid va deveni cooperant și implicat. Îți doresc răbdare, inspirație în abordarea unei astfel de tipologii și sunt sigură că vei avea succes