
Cum să gestionăm comportamentul de tip Plângăcios
„Off, câte am făcut până acum… și nimeni nu vede, nimeni nu apreciază… Avea draptate Diana că și ea zicea că simte la fel! Nu știu cum toți lucrează, toți muncesc…, dar, de fapt, noi ducem greul și… o, dacă m-ar băga și pe mine cineva în seamă atât cât trebuie și cât merit…! Eu trebuie să le fac pe toate, eu trebuie să spun DA la tot, eu trebuie să și să… mam săturat!!!”
Cam așa gândește și chiar uneori se exprimă „Plângăciosul”. Cine este acesta? Colegul sau colega ta. Unul dintre acei colegi dicili. Poate și clientul tău, prietenul sau prietena ta, mama sau fratele sau sora sau oricine altcineva. Poți chiar și tu.
„Plângăciosul” este acea persoană care are o tendință permanentă de a dramatiza, de a exagera, li se pare că ei fac tot, că ei muncesc foarte mult, că ei nu sunt niciodată apreciați pe măsură, că meritele lor nu sunt niciodată sucient apreciate, adică le place să joace rolul acela de „Of, bietul de mine!”.
Această tipologie de angajați au tendința să fugă și să se alieze cu alții care sunt asemeni lor și împreună să se plângă de cât de nedreptățiți sunt ei, de cât de mult muncesc, de câtă treabă au toată ziua și de cât de importanți sunt și nimeni nu vede. Făcând o paralelă cu tipurile de personalitate din psihologie, „Plângăciosul” este, de fapt, „Victima”, adică acele persoane care au o singură preocupare: aceea de a se victimiza continuu. Un astfel de comportament are în spate o mare nevoie nesatisfacută niciodată sucient de a apreciați. Din acest motiv, „Plângăciosul” caută suport emoțional la cei din jurul lor, atât în mediul privat, cât și în mediul profesional, caută să e băgați în seamă, să e ascultați și compătimiți.
Nu sunt deloc cele mai responsabile sau performante persoane, ci dimpotrivă, doar ei au sentimentul că muncesc și au merite deosebite, când, în realitate, deseori nu își respectă termenele și fac greșeli, însă niciodată nu și le recunosc și nu și le asumă. Au tendința de a da vina întotdeauna pe ceilalți, pe situație, pe orice sau orice în afară de ei. Prin acest comportament, afectează atât rezultatele echipei din care fac parte, dar și atmodfera de la locul de muncă.
Cum recunoști:
- cel mai important lucru este să nu intri în jocul lui de victimizare
- nu îi oferi milă sau compasiune pentru că o astfel de atitudine îi alimentează starea de „victimă” –
- când cineva îl ascultă și îi dă dreptate, devine „aliatul” lui și i se va confesa iar și iar
- condu discuția către aspecte clare, obiective, cât mai puțin emoționale
- ca manager/șef al unei astfel de persoane, i într-o atitudine neutră și cât mai obiectivă.
În situația în care poate te-ai recunoscut chiar tu pe tine, evident că îți va foarte greu să accepți că ești astfel și vei găsi scuze sau argumente pentru a contrazice – pentru că, așa cum spuneam mai sus, astfel de persoane consideră că ei nu au o problemă, ci întotdeauna ceilalți au o problemă. Și totuși, dacă reușești să accepți, conștientizează că ai de muncă tu cu tine pentru a vedea realitatea.
Autor Iulian Penescu – Owner și Senior Trainer Dynamic Learning