Coaching: Personalitate versus Comportament
Personalitatea NU se schimbă. Comportamentul DA!
Nu de puține ori mi se întâmplă ca în orele de consiliere în carieră pe care le susțin, dar mai ales în prima sedință de coaching (indiferent de nivelul poziției persoanei cu care stau de vorbă) să povestesc despre analogia personalitate – comportament. Adică despre faptul că personalitatea NU se schimbă pe parcursul vieții (decât în situații cu totul excepționale). Cu toate acestea, noi, ca și oameni, ne putem schimba comportamentul. Putem deveni mai buni, mai performanți, mai mulțumiți de CINE și CE suntem, fara a ne schimba în esență, ci doar intervenind asupra modului în care ne comportăm. Este mai degrabă o adaptare permanentă. Cuvântul schimbare de multe ori sperie sau creează o reacție de fugă. Este instinctul nostru de conservare. Nu este ceva peiorativ. Nicidecum. Este doar firesc să îl avem (în vremuri de demult ne-a salvat de la exterminare ca și specie). Acest instinct ne sabotează orice acțiune de “schimbare”. Conștient sau nu, dar mai degrabă inconștient. Și atunci cum facem să ne cunoaștem mai bine și să devenim ceea ce dorim să fim?
Comportamentul nostru este ceea ce “văd” ceilalți.
Este ceea ce interpretează, cataloghează și valorizează într-un fel anume ceilalți, NU personalitatea. Ne “căutăm” toată viața și avem permanent diferite surprize despre noi înșine, indiferent că suntem la 20, 30, 40, 60 sau 80 de ani. Suntem extrem de complecși și viața ne oferă permanent situații, contexte, provocări din care putem descoperi și învăța câte ceva despre noi înșine. Important este că toate acestea să le înglobăm în imaginea formată despre noi înșine și să avem întotdeauna obiectivul de a crea o imagine frumoasă, armonioasă și stabilă, cu care să ne identificăm și să ne simțim confortabil, mulțumiți și împliniți. Să ne simțim NOI înșine, liberi și conștienți de CINE și CE suntem.
Este adevărat, însă, că nu este ceva facil, la îndemâna oricui. Și aceasta nu pentru că nu am avea cu toții capacitatea, abilitatea de a deveni mai buni, mai performanți, mai mulțumiți cu și de noi înșine, ci pentru că presupune mult efort. Presupune auto-conștientizarea permanentă asupra a ceea ce facem, ce spunem, ce simțim, ce gândim și cum facem toate acestea. Iar după ce am reușit această auto-conștientizare permanentă începem să avem tot felul de insight-uri despre noi înșine. Și ce facem cu ele? Este ca atunci când înveți sau deja cunoști toate literele, dar încă nu știi cum se formează cuvintele, cum se pronunță sau cum se scriu. Realizezi că încă mai este o cale lungă până la a scrie primul tău roman. Sau măcar prima ta poezie. Și atunci te ajuți de resursele din jurul tău. Unele sunt tehnice, altele inspiraționale, altele motivaționale etc. Unele sunt gratuite, altele te costă efort psihic, altele efort fizic, iar altele te costă și ceva bani. De tine depinde să îți faci un “studiu de fezabilitate”, o strategie, un plan de acțiune, să îți stabilești un instrument pentru a masura rezultatele intermediare si finale si multe altele, însă toate armonizate perfect cu obiectivul la care vrei să ajungi.
Pe scurt, cam acesta ar fi și un proces de coaching. Deși pare complicat, este un proces în care nu ești singur. Ești alături de cea sau cel care îți este suport, îndrumător, “feedback”, chiar și resursă.
Cum totul în viață este ca un proces de vânzare-cumpărare, cunoașterea personalității este foarte importantă!
Da, cunoașterea personalității sau cel puțin a anumitor trăsături de personalitate este foarte importantă. Atât pentru tine, ca om, cât și pentru cei apropiați, pentru coach-ul tău, în cazul în care ești într-un program de cunoaștere și dezvoltare etc. Și chiar mai multă eficiență pentru un proces de coaching o are cunoașterea competențelor tale, așa cum le transpui tu în acțiune, adică a comportamentului tău. Pentru că el, comportamentul, va fi subiectul schimbărilor pe care le vei face, nu personalitatea.
Așadar, cunoaște-te pe tine însuți! Și devino persoana cea mai bună care poți fi!
V-a plăcut acest articol? Discutăm despre cum se poate genera inovare în companie în cadrul cursului Managerul Coach, parte din programul Next Level Management destinat dezvoltării competențelor de management care vor putea fi transmise imediat la job.
Be dynamic, be your best!
Autor – Loredana VLĂDĂREANU – Executive & life coach Dynamic Learning
Foto credit www.pexels.com