Blocajele unui lider
Care sunt blocajele unui lider? Ce blocaje pot să îți afecteze succesul ca lider?
Să presupunem că ai ajuns într-o poziție managerială. Ai făcut școli, cursuri, ai strâns experiență profesională și personală, ai performat continuu și astăzi ești acolo, mult mai aproape de vârful piramidei. Ai know-how-ul necesar și motivația puternică să reușești. Și totuși, sunt momente și situații în care faci greșeli, uneori chiar stupide. Te enervezi, te frustrezi, te simți dezamăgit sau trist etc. Pentru că nu înțelegi de ce după atâtea studii, muncă, experiență, încă se mai întâmplă asta.
Răspunsul este foarte simplu: poți să ai oricâte cunoștințe, studii și chiar doctorate, important este și modul în care le pui în practică. Iar modul în care le pui în practică este influențat majoritar de cine ești tu. De felul în care gândești, de ceea ce gândești, de ceea ce simți, de principiile și valorile tale, de experiențele anterioare prin care ai trecut și impactul pe care l-au avut asupra ta.
Astfel, toate acestea te pot ajuta să pui în practică ceea ce știi într-un mod performant, dar, de asemenea, pot acționa și ca blocaje. De exemplu, dacă în copilărie unul dintre părinți, într-o criză de nervi, ți-a spus că ”nu o să faci nimic cu viața ta”, este posibil ca această critică dureroasă să fi rămas acolo, în mintea și în sufletul tău. Acum, la nivel conștient, tu știi că nu este așa. Deja ai argumente prin poziția și nivelul la care ai ajuns. Și totuși uite că încă mai dai uneori rateuri.
Există blocajele mentale
De acestea nu ești întotdeuna conștient. Și este chiar dificil să le identifici de unul singur. Pentru că multe sunt deja bine înrădăcinate la nivel subconștient și este necesar să te ajute o persoană specializată (psiholog, coach) care să știe cum să te facă să îți accesezi subconștientul.
Există blocajele emoționale
Cu acestea este, însă, ceva mai simplu pentru că emoțiile le simți. Și chiar dacă ți-e greu să te focusezi asupra lor, să le identifici și să le gestionezi, ele tot există și îți influențează comportamentul.
De exemplu, te duci să delegi unui subordonat o sarcină și acesta îți răspunde cu nonșalanță sau iritare că nu are cum să o facă. Primul pas corect într-o astfel de situație este să conștientizezi, întrebându-te: ce simt eu acum? Cum mă impactează răspunsul subordonatului meu? Probabil că îți vei răspunde că simți frustrare, furie, dezamăgire etc.
Mai ești performant într-o astfel de situație? Poate că vei avea tendința să crezi că ești, însă adevărul, demonstrat științific, este că, în astfel de contexte, gândirea și comportamentul sunt influențate, chiar dacă tu nu conștientizezi. Sau conștientizezi, dar abia mai târziu, după ce efectul negativ deja s-a produs.
Știu că mai ales atunci cand vine vorba de bărbați, tendința acestora este să minimalizeze aceste aspecte legate de emoții. Și chiar și femeile o fac. Însă, când ești într-o astfel de poziție (manager) și cel puțin 50% din responsabilitățile tale sunt despre oameni, este imperios necesar să te observi și să îți adaptezi comportamentul într-un mod eficient. Alături de un mentor sau coach, va fi rapid și ușor să găsești soluțiile cele mai potrivite.
Există blocaje fizice
La fel de importante sunt și blocajele fizice. Aici se încadrează starea de sănătate, modul de gestionare a timpului (personal și profesional), aspectele ce țin de spațiu, oboseală ori anumite inabilități fizice. Toate acestea afecteaza performața, chiar dacă uneori avem tendința să le minimalizăm impactul. Cel mai frecvent, în ședințele mele de coaching, managerii vin cu provocări ce țin de timp, adică de supraîncărcare. A lor și a echipei. Ori acesta este doar un efect a altor blocaje. Mentale sau emoționale. Și singuri descoperă că așa este. Eu doar îi ajut să conștientizeze, prin întrebările pe care le adresez și tehnicile de coaching pe care le folosesc.
Deci, ca și concluzie
Dincolo de proceduri, strategii, planuri ori forecasturi de business, adevărul este în fiecare dintre noi. Atunci când ceva nu merge bine sau te simți nemulțumit, ineficient, fără soluții, blocat, lasă deoparte aspectele de business și uită-te la tine. În tine. Singur sau alături de cineva de încredere, specializat. Dacă sunt mulți care reușesc, atunci și tu poți reuși. Cu ceva efort și resurse. Dar mai ales cu motivație, în loc de scuze de genul ”procedurile companiei, oamenii delăsători sau iresponsabili, bugetele prea mici” și altele asemenea.
Pe un adevărat lider, blocajul îl face să caute soluții, nu argumente sau scuze.
V-a plăcut acest articol? Discutăm pe larg despre aceste subiecte în cursul Managerul coach sau consultați pagina de Coaching individual și de echipă pentru rezultate de impact.
Autor Loredana Vlădăreanu – Senior Trainer& Coach Dynamic Learning
Fotocredit: http://pexels.com