VIDEO / Angajatul problemă ostil/agresiv
Angajatul problemă ostil/ agresiv
Ați întâlnit persoane cărora nimic nu le convine, se supără/enervează pentru motive de el știute, au un limbaj, de foarte multe ori inadecvat, sunt „Gică Contra” la orice, sunt puși pe ceartă, vă provoacă, sunt dușmănoși? Dacă da, înseamnă că ați întâlnit un angajat ostil – agresiv.
Conform DEX:
Ostil – care manifestă o atitudine potrivnică sau dușmănoasă față de cineva sau ceva. Care are o atitudine dușmănoasă, răuvoitoare, plină de ură, antipatie.
Agresiv – care atacă fără provocare, care caută prilej de ceartă, provocator
Cum îi recunoaștem?
- Sunt vânători de greșeli, ale altora desigur și când le descoperă au o atitudine de superioritate triumfătoare și nu se jenează să le facă publice, și își fac un titlu de glorie din asta;
- nu țin cont de sentimentele celor din jur sau țin cont în măsura în care ii pot răni;
- sunt aroganți peste măsură, nesimțiți, plini de ei;
- nu respectă regulile;
- își vorbesc colegii de rău;
- vor sa aibă dreptate întotdeauna și nu ascultă argumentele celorlalți;
- comentează împotriva strategiilor companiei, despre care au o părere proastă;
- nimeni și nimic nu le intră cu adevărat în voie.
Cum se manifestă în relațiile cu ceilalți?
- dacă sunt contraziși reacționează cu ostilitate și agresivitate, de cele mai multe ori verbală;
- ranchiunoși și răzbunători;
- nu ezită să își umilească colegii;
- vorbesc „de sus” cu ceilalți;
- provoacă și atacă în permanență;
- mențin o stare de stres permanent.
Care sunt consecințele menținerii acestor angajați în organizații?
Această tipologie de angajat crează animozități, frustrări, conflicte, stări de tensiune, sentimente de ură, lipsa concentrării pe activitate, lucruri care duc la o productivitate scăzută și uneori la pierderea unor angajați cu rezultate excelente, angajați care sunt enervați, frustrați, umiliți etc. de către ostil-agresivi.
Este o atitudine care, dacă nu se schimbă, duce la pierderi foarte mari pentru companie, chiar dacă angajatul ostil-agresiv este genial, deoarece cultura organizațională care se formează în jurul lui nu este una benefică companiei – nu există conlucrare, angajații din jurul lui sunt nervoși, anxioși, evitanți, concentrați pe relația cu ostil-agresivul.
Cum acționezi ca manager cu angajatul ostil-agresiv?
Un astfel de personaj, dacă nu este genial în ceea ce face, nu merită să fie păstrat în companie. Așadar, primul pas pe care trebuie sa îl facem este să facem o analiza tip balanța deciziilor (ce câștig și ce pierd dacă îl păstrez și ce câștig și ce pierd dacă îl concediez).
Dacă în urma acestei analize constatati ca are genialitate în activitatea lui, îi mai puteti da o șansă: să se schimbe ca atitudine.
Dacă nu se schimbă, cât ar fi el de genial, pierderile pe care le generează sunt mai mari decât beneficiile pe care le aduce și atunci, este mai bine să fie „promovat” în afara companiei.
Cum îl ajutăm pe angajatul ostil agresiv?
Îi cerem sa participe la o discuție în care, mai întâi să asculte, până la capăt, ce dorim sa ii comunicăm. Apoi îi spunem clar, simplu și la obiect, ce așteptări avem de la el, iar în cazul în care își dorește sa meargă în direcția propusă de noi, stabilim un plan de dezvoltare personală care poate include:
- coaching;
- participarea la cursuri de genul: comunicare, managementul stress-ului, leadership;
- monitorizarea atentă a comportamentului și oferirea de feeed-back imediat, atât pentru situațiile în care și-a îmbunătățit atitudinea cât și pentru situațiile în care revine la vechile obiceiuri;
- stabilirea clară a consecințelor pentru situația în care schimbarea agreată nu se intâmplă,
- aplicarea consecințelor stabilite.
De-a lungul carierei mele, ca manager de echipe, sau ca membru al unei echipe, am văzut cum păstrarea unui ostil-agresiv a dus la degradarea culturii organizaționale, apariția și creșterea unor tensiuni mocnite sau manifeste, plecări intempensive ale unor angajați valoroși și drept consecință scăderea rezultatelor. Am constatat că atunci când au fost luate măsuri rapide și radicale, situația s-a schimbat în bine.
Dacă și voi vă confruntați cu astfel de situații sau doriți să evitați apariția lor, putem veni în sprijinul vostru, cu experiența și cunoștințele noastre, prin intermediul ofertei foarte largi de cursuri, precum și cu sesiuni de coaching.
Autor Luciana Troacă – Senior Trainer & Consultant Dynamic Learning
Ți-a plăcut acest articol? Învață mai multe la cursurile de Customer Care – Comunicare eficientă cu clientul și Rezolvarea problemelor și gestionarea conflictelor.
Fotocredit: http://pexels.com