5 idei de care să ții cont în Global Sourcing
În special în țările cu costuri reduse „sourcing-ul” implică o mulțime de strategii, gestionarea unui proces de Global Sourcing însemnând mult mai mult decât gestionarea conceptului de “achiziție”. Sourcing-ul global implică toate aspectele legate de produs. Acesta trebuie să fie livrat la timp, să se încadreze în buget și să fie la standardele de calitate pe care compania ta le așteaptă.
Prin semnarea de contracte de achiziție la nivel internațional, compania își asumă o sarcina foarte delicată deoarece deciziile de fabricare a produselor la o distanță de jumătate de glob nu sunt luate cu ușurință și implică maxim de atenție și supraveghere.
Atunci când aprovizionarea se face „offshore” sau în străînătate, managementul furnizorilor reprezintă o provocare deoarece este alcătuit din medii culturale diferite. În plus, managementul străin poate avea, de asemenea, obiective de business destul de diferite și, uneori, din punct de vedere etic abordarea lor ar putea fi considerată discutabilă.
5 idei ca puncte de interes
Găseșți mai jos cinci idei pe care ai putea să le folosești ca puncte de interes pentru a fi luate în considerare dacă dorești să-ti crești șansele de succes în ceea ce privește activitatea ta în zona de Global Sourcing:
-
Încearcă să cunoști cât mai bine cultură locală, dar și cultură de business.
Lipsa familiarizării cu acestea precum și barierele de comunicare care vor da naștere unor diferențe, ca să nu spun discrepanțe și generează cele mai importante cauze pentru o activitate nereușită cu impact și repercursiuni majore asupra business-ului companiei în care lucrezi.
-
Stabililește canale de comunicare clare…
…cu departamentele operaționale, cu nivelul de management de bază, precum și cu nivelul următor. Trebuie să dezvolți o echipa solidă, cooperantă atât în cadrul organizației tale, cât și în organizația din străinătate. Acest lucru te va ajută să abordezi eventualele probleme la nivel corporativ, care vor apărea. Și nu uită să implici top managementul. Dacă acesta nu este în spatele tău, ca punct de sprijin, muncă ta va fi mai dificilă.
-
Caută să înțelegi aspectele tehnice
Mă refer la aspectele tehnice de bază ale produselor care urmează să fie furnizate. Acest lucru nu implică neapărat să fii un expert în domeniul respectiv, dar ar trebui să ai cel puțîn o înțelegere de bază a componentelor, subansamblelor și produselor finite pe care le achiziționezi.
-
Identifică cu atenție furnizorii în regiunile cu costuri reduse.
Acest lucru ar trebui făcut în baza unor proceduri rigide care implică calificarea furnizorilor potențiali la nivel tehnic, calitativ, operațional și financiar. Identifică exact ce se întâmplă cu furnizorii și la locațiile lor din fabrică, nu doar la birourile corporative. Această implică și verificarea ISO și a altor certificări internaționale standard. Nu uită că este extrem de important ca procesul de calificare să includă calificarea potențială a furnizorului și pentru subcontractanți.
-
Înainte de orice decizie vizitați inclusiv punctele de lucru ale furnizorilor potențiali.
Pentru această etapă aveți grijă să planificați o delegație cu suficiente zile în așa fel încât timpul să nu reprezinte o presiune ce vă va împiedică să alocați timpul cuvenit fiecărui furnizor. Luați în calcul cel puțin 2 zile pentru fiecare furnizor în parte.
Ca notă de final, aș mai spune doar că am enumerat câteva criterii care pot afecta procesul de Global Sourcing și evident că ele sunt mult mai numeroase. De asemenea aceste criterii variază în funcție de strategiile organizației voastre și implică o mulțime de variabile complementare. Mai multe despre criterii, strategii sau tehnici vei putea află dacă te vei alătură grupei noastre la cursul „ Achiziții în mediul privat”.
Autor Simona Stănescu – Senior Trainer& Consultant Dynamic Learning
Fotocredit: http://pexels.com