10 întrebări pentru coaching
“Tipare de comportament”, “credințe limitative”, “bariere în dezvoltare”
Ai tot auzit sau citit despre “tipare de comportament”, “credințe limitative”, “bariere în dezvoltare” … și alte sintagme asemănătoare ca semnificație. Majoritatea, având legătura ori cu coachingul, ori cu psihologia/psihoterapia, se regăsesc inserate în articole care fac referire la ele. Poate că îți sunt clare … sau poate că încă nu îți sunt. Pentru mine, ca și coach, nu este important să le înțelegi ca și concepte , ci să le înțelegi ca și implicații și efecte asupra vieții tale, în contextul ei integral, dar și în detaliu.
Ei, îmi pare că deja devine plictisitoare sau cel puțin formală explicația mea. Așa că o reformulez: dacă îți spui “nu cred că pot să fac asta” – ai de-a face cu o credința limitativă. Care sunt efectele asupra ta? Cum te simți când îți spui asta?
Sau: dacă de fiecare dată când o persoană te contrazice, tu te simți agresat sau devalorizat și, ca răspuns, devii foarte argumentativ – atunci acesta este un tipar de comportament. Are efecte pozitive? Vrei să-l păstrezi? Vrei să-l schimbi?
Nu sunt subiectivă, doar am testat pe pielea mea și am observat și la alții aceleași modalități de manifestare sau similare. Și alți coachi au făcut-o și îți vor spune acelși lucru. Pentru identificarea și depășirea acestora, Coachingul este Soluția.
Mai ales prin intermediul întrebărilor folosite în coaching.
Și dacă ți se par a fi doar vorbe și încă nu ești convins, te pot sprijini cu câteva întrebări. De cele mai multe ori „ajutor” înseamna soluționare, rezolvare. În coaching, însă, tu îți găsești soluții – eu te ajut, te sprijin, adresându-ți întrebările potrivite pentru ca tu să ajungi la răspunsurile potrivite. Potrivite ție, doar ție.
Uite, îți propun 10 întrebări de coaching. Depinde doar de tine dacă vei dori să le dai un răspuns. Dar, reține doar atât: atunci când le vei da un raspuns, deja ai luat decizia: Coachingul este Soluția pentru tine.
10 întrebări de coaching
1. Fiecare dintre noi suntem unici și irepetabili. Tu ce-i vei spune coach-ului tău despre tine la prima întâlnire?
2. Coachingul înseamnă schimbare, înseamnă ieșirea din aria de confort. Tu ce-i vei spune coach-ului tău despre modul în care ai facut schimbările în viața ta profesionala și personală?
3. Relația de coaching înseamnă foarte multă deschidere și onestitate. Tu ce-i vei sugera coach-ului tău referitor la modul în care să se comporte cu tine pentru a avea o relație autentică?
4. La modul cel mai concret: ce așteptări ai sau ce anume îți dorești din experiența de coaching?
5. În coaching este important să pornim de la reușite. Pe tine ce anume te face să performezi la cel mai înalt nivel (personal sau profesional)?
6. Care va fi câștigul tău cel mai relevant dintr-un program de coaching de succes?
7. Ca în orice alt domeniu, și în coaching, orice obiectiv eficient trebuie să fie SMART. Tu cum îți vei da seama dacă procesul de coaching are rezultatele dorite de tine?
8. Acum pregătește-te de coaching: dacă ai fi „acum și aici” la prima ședința de coaching, cum ai răspunde la urmatoarele 2 întrebări:
9. Care ar fi primul pas pe care ai putea să îl faci pentru a determina o schimbare importantă în viața ta?
10. Care ar fi resursele tale la care ai apela pentru a face această schimbare (persoane, hobby-uri, etc.)?
Și la final, o sugestie: lasă-te „sedus” de plăcerea de a călători adânc în tine, alături de tine (adică profund conștient în fiecare secundă) și bucură-te de „itinerariu”. Coachingul este, în esență, redescoperire și reinventare a ta – omul minunat care deja ești … chiar în secunda aceasta.
V-au inspirat aceste întrebări? Discutăm despre aceste subiecte în cadrul cursului Managerul Coach, parte din programul Next Level Management destinat dezvoltării competențelor de management care vor putea fi transmise imediat la job.
Autor Loredana Vlădăreanu – Senior Trainer și Coach Dynamic Learning
Foto credit www.pexels.com